Dış Cephe Boya
Dış cephe boya işlemi iç mekan boyamaya göre daha profesyonel uygulama gerektiren dış cephe (bina) boyama hakkında önemli ipuçları nelerdir?
Evimizin ofisimizin içini boyatırken gösterdiğimiz özeni binamızı boyatırken de göstermemiz hem fonksiyonel hem de görsel olarak fayda sağlar. Çevresel koşullara daha fazla maruz kalan dış cepheler iç cephelere göre daha fazla yıpranma eğilimi gösterirler. Ayrıca binanın estetik ve çevre ile de uyumlu olması açısından çok önemli olan dış cephe boyası doğru şekilde uygulandığında daha uzun ömürlü olurken estetik açıdan da çekici kılınabilir.
Aynı zamanda dış cephe boya süreçlerinde iskele gibi yapılar kullanılarak uygulanır, uygulama sırasında iş güvenliği ve sağlıklı bir süreç için rüzgar ve yağış gibi hava koşulları da göz önünde bulundurulmalıdır. Bu nedenle profesyonel olarak yapılmadığında hem tehlikeli hem de iyi sonuç alınması oldukça güç bir boyama işlemidir. Peki dış cephe boyası yapılırken ne gibi kaftörleri göz önünde bulundurmalıyız? Boya rengini nasıl seçmeliyiz? Gelin birlikte tüm bu soruların cevaplarını arayalım.
Dış Cephe (Bina) Boyatırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Su İtici Özelliği Olan Olan Boya Kullanılması
Hem uygulama esnasında hem de daha sonrasında hava koşullarının dış cephe boyası üzerinde etkisi büyüktür. Bina yağmur, rüzgar, kar gibi farklı iklimsel etkilere maruz kalacağı için dış cephe boyasının dayanıklı olması çok önemlidir, aksi taktirde kabarma, çatlama ya da dökülme gibi istenmeyen sonuçlar görülebilir. Bu nedenle su itici özelliği olan boyaların tercih edilmesi boyanın daha uzun ömürlü ve sağlam kalmasını sağlar.
Nefes Alabilen Boya Kullanılması
Evinizin içi kadar binanın dış cephesinin de nefes alabilir olması evlerinizin ya ofislerinizde daha sağlıklı bir ortam oluşmasına yardımcı olur. Bu nedenle binanınızı boyatırken seçeceğiniz boyanın nefes alabilen bir boya türü olması gereklidir.
Çevresel Koşullarla Uyumlu Olması
Çok yağış alan bölgelerde sürekli suya maruz kalan boyalarda yıpranma gözlemlenebilir, bu hem kötü bir görünüme neden olurken hem de boyanın su geçirgenliğini kaybetmesine neden olur. Bu gibi iklimlerde yapılan dış cephe boyalarında silikonlu ve neme dayanıklı boyalar tercih edilmesi suya karşı direnci yükseltecektir. Yine çok güneşli iklime sahip bölgelerde boyanın hemen solmaması için güneş ışıklarına karşı direnci yüksek boyalar tercih edilmeli. Bu boyaları tercih ederken mutlaka dış cephe için kullanılacağı belirltilerek kapatma yeteneği yüksek olanlar tercih edilmeli.
Küf, mantar, yosun gibi istemediğiniz koşulların oluşmaması için bu tarz problemlere dayanıklı boyalara yönelebilirsiniz. Yine boya işlemi doğru sıcaklıkta yapılmalı ve işlem tamamlandıktan sonra kullanılan boya tamamen kurumadan yağış almamasına özen gösterilmelidir.
İklimle uyumlu Renk Tercihi
Tıpkı kıyafet tercihlerimizde olduğu gibi bina boyalarında da iklimsel özelliklere göre farklı renklere yönelmek binanınız için faydalı olacaktır. Sıcak ve bol güneş alan bölgelerde daha açık renkler ile güneş ışınlarının yansıtılması sağlanırken daha soğuk ve kapalı havanın olduğu bölgelerde koyu renkler tercih edilebilir. Bu sayede gelen güneş ışınlarının emilimi artarak içeride daha sıcak ve konforlu bir alan yaratabilirsiniz.
Profesyonel İşçilik
Yapılan işin güvenliği ve uzun ömürlü olması için profesyonellerle çalışılması gerektiğine daha önce değinmiştik. Uygulanan boyanın uzun ömürlü olması için boya yapılacak zeminin özenle hazırlanması boyanın tutuculuğunu arttıracaktır. Yine usta boyacıların yardımı ile doğru boyayı seçmek ve boya yapılacak zeminde gerekli işlemlerin yapılması daha uzun süre dayanıklı bir sonuç almanıza yardımcı olur.
Dış cephe boya, tadilat, ve mantolama gibi işlemlemlerde taksit imkanı sunulmaktadır. Detaylı bilgi ve Ücretsiz Keşif İçin Bizimle İletişime Geçiniz.